О Фестивалу

Седми Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф одржава се од 18. до 23. јануара 2014. године у Дрвенграду на Мокрој Гори, у организацији „Раста интернатионал“ и под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Мећавник града и ТНСО. Као и предходних година, Фестивал је посвећен будућим филмским ствараоцима и великанима савременог ауторског филма. 

 

ТАКМИЧАРСКИ ПРОГРАМ – Петнаест филмова из Француске, Сингапура, Израела, Јужне Кореје, Мексика, Пољске, Србије, САД, Кине, Ирана и  Словачке такмичиће се за награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје. Различитост ауторских приступа и квалитет изабраних филмова обећавају да ће надметање за награде бити узбудљиво и неизвесно. Међународни жири чине француска глумица аргентинског порекла  Беренис Бежо (председница жирија), мексички сценариста и редитељ Гиљермо Аријага и српски сценариста и редитељ Срђан Кољевић. Награду за најбољу фотографију ”Вилко Филач” ове године ће доделити велики светски директор фотографије и добитник два оскара Јануш Камински и Горан Воларевић, српски директор фотографије. Као и претходних година, селектор такмичарског програма је Дуња Кустурица.

 

САВРЕМЕНЕ ТЕНДЕНЦИЈЕ је програм у којем се приказују неки од најбољих филмова прошлогодишње продукције и представљају њихови аутори – гости фестивала, који ће након пројекција својих филмова одржати радионице. У шест фестивалских дана биће приказана остварења као што су: Прошлост Асгара Фархадија, филм Ђанфранка Розија Свети ГРА који је 2013. године освојио Златног лава на филмском фестивалу у Венецији, Госпођица Насиље Александроса Авранаса, добитника Сребрног лава на филмском фестивалу у Венецији, филм Паола Сорентина Велика Лепота, који је добио награду за најбољи европски филм 2013. године и Мајор аутора Јурија Бикова.

 

НОВИ АУТОРИ – је програм који представља дебитантске дугометражне филмове аутора који аутентичним филмским изразом постепено освајају свет филма. Имаћемо прилику да погледамо један играни и два документарна дугометражна филма чији су аутори из Србије. То су дебитантски филм Данила Бећковића Мали Будо, филм Драган Венде који су режирали Лена Милер, Драган фон Петровић и Вук Максимович и филм Косма режисерке Соње Благојевић.

 

АМЕРИЧКИ НОВИ ТАЛАС – У оквиру овог ретроспективног програма биће приказани амерички субверзивни филмови настали седамдесетих година у епохи која се у историји филма назива Нови Холивуд. Саставни део програма биће предавање професора Емира Кустурице посвећено овим филмовима.

 

МУЗИЧКИ ПРОГРАМ - Сваке вечери, након пројекција и радионица, концерти музичких група употпуниће надалеко чувену атмосферу ноћног живота Кустендорфa. У оквиру овог програма наступаће: Француска звезда Изабел Жофроа која је освојила свет под уметничким именом ЗАЗ, највећи рок бенд Србије свих времена Рибља чорба, Мостар севдах рејунион који је свету представио свој доживљај севдаха, румунска атракција Махала Рај банда, и жанровски недокучив и адреналински експлозиван бенд Емир Кустурица и Но Смокинг Оркестра.

 

Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф 2014 ће угостити прослављене ауторе, глумце и музичаре те бројне младе филмске ауторе и студенте филмских школа из целог света, као и друге еминентне госте из света филма.