Нови аутори

КОСМА

Србија | 2013

Соња Благојевић

Режија:
Соња Благојевић

Сценарио:
Соња Благојевић

Директор фотографије:
Соња Благојевић

Монтажа:
Немања Бабић
Соња Благојевић


Продуценти:
Светлана Поповић
Зоран Поповић

Продукцијска кућа:
ЦВК КВАДРАТ

Трајање:

75

 

Синопсис

Документарни филм о ономе о чему се ретко говори када се прича о Косову – о животу изван оквира вести и политике.
Живот претворен у звуке ФМ фреквенција, сагледан ушима радија кроз гласове оних који су без гласа и постојања у званичним медијима. У распону од једноставне свакодневице до фантастичних призора живе традиције која понире из најдубљих и најлепших слојева времена, простора и људског искуства.

Kосма је жива фреска судара лирског са епским и драматичним, обојена јединственом мешавином суморног сивила и горућим бојама призора задивљујуће лепоте.

Радијска мрежа КОСМА је једина веза између изолованих српских средина на Косову и Метохији. Звук радио-емисија путује преко опустелих предела и напуштених кућа пробијајући баријере непремостиве за њихове слушаоце. Нестанци струје и воде, страх, надлетање хеликоптера, напади и протести уплетени у једноставне људске жеље, амбиције и поступке у просторима богате, живе и присутне историје и вишевековне традиције. Радио-програми који гласом и музиком сведоче о свакодневици, људским везама, важним догађајима и присуству наде.

Биографија режисера

Соња Благојевић

sonja-b

Соња Благојевић, рођена 1980. у Београду, где је дипломирала на Факултету драмских уметности на Катедри за филмску и ТВ режију. Члан УФУС-а, ради хонорарно као редитељ, асистент режије те као продуцент на фестивалу документарног филма „Седам величанствених“. Своје документарне пројекте потписује и као сценариста и камерман. Претходни филм, средњеметражни документарац Мој друг Србија, приказан је на 20-ак домаћих и међународних фестивала и освојио је неколико награда.