Нови аутори

ДРАГАН ВЕНДЕ

Србија / Немачка | 2013

Лена Милер, Драган фон Петровић, Вук Максимович

Режија:
Лена Милер
Драган фон Петровић

Корежисер:
Вук Максимович

Сценарио:
Вук Максимович
Лена Милер
Драган фон Петровић

Директор фотографије:
Вук Максимович

Монтажа:
Драган фон Петровић

Продуцент:
Лена Милер

Продукција:
Von Müller Film

Трајање:
87′

Синопсис

Вратар једног бордела из Западног Берлина жели да му се врате Берлински зид и његова прошлост. Југословенски имигрант Драган Венде био је улични краљ у Западном Берлину у време хедонистичке диско ере. Заједно са пријатељима обилазио је ноћне клубове са обе стране берлинског зида, џепова пуних западног новца.

Међутим, зид је срушен и све се променило. Драган двадесет година није крочио у Источни Берлин и нема намеру да тамо икада оде.
Лудачки комад историје приремљен у кухињи ексцентричног и пораженог вратара бордела. Дирљива породична историја испричана у историјској перспективи хладног рата. Микрокосмос губитника и њихове стратегије за преживљавање откривају трагикомедију града који је и даље подељен.

 Биографије аутора

Лена Милер

lena muller

Једном половином Немица, а другом Југословенка, Лена је одрасла у Берлину и Паризу. Дипломирала је филозофију, политику и економију на универзитету Оксфорд. Лена је у Београду радила на пројектима великих размера у домену грађанског друштва. Потом се посветила позоришној и филмској глуми и продукцији. Основала је позоришни и филмски колектив у Берлину, продуцирала кратке филмове, радила као асистент режисера и продуцента у продукциjској кући Doc en Stock/arte. У продукцијској кући Kloos&Co.Medien/RISE AND SHINE била је задужена за развој пројеката и светску дистрибуцију. Продукцијску кућу von.müller.film oсновала је 2009. са циљем да развија, продуцира и режира документарне филмове. Запослена је на светском сервису BBC-ja.

Драган фон Петровић

dragan von petrovic

Драган је одрастао у Лесковцу. Студирао је филозофију на београдском универзитету и радио као спортски новинар на телевизији Студио Б. Завршио је школу филмске режије АФЦ, а потом се уписао на Катедру монтаже на београдском ФДУ. Похађао је различите филмске радионице, укључујући Eкс Орјенте, Берлинале талент кампус, Нипков програм и Загребдокс про. Радио је као монтажер на документарним и играним целовечерњим филмовима.

Вук Максимович

vuk maksimovič

Вук је одрастао у Београду и Братислави. Студирао је на Катедри филмске и ТВ камере на београдској Академији уметности (АУБК). Био је директор фотографије и коаутор документарног филма Корисници, те road movie документарца Тарот, Србија! Радио је видео, анимације и дизајн светла за неколико позоришних представа у београдском ЦЗКМ-у.