21/01/2014

Невероватни двојац подударних укуса: Гиљермо Аријага и Јануш Камински

21002naslov

У оквиру програма Савремене тенденције данас је приказан краткометражни филм Бесана ноћ. Сценариста и режисер Гиљермо Аријага и директор фотографије Јануш Камински потом су разговарали са студентима и другим гостима Кустендорфа. Пријатељски однос, хумор и уходаност тандема одредили су атмосферу ове радионице.

Разговор је почео питањима о управо погледаном филму. Аријага је прво нагласио да кратке филмове сматра једнако вредним целовечерњим, а потом је причао о снимању које је трајало два дана, ланету које је одбијало да сарађује са фимском екипом и раду са натуршчицима и децом-глумцима.

Камински је говорио о техничким појединостима снимања филма дигиталним  фотоапаратом. Рекао је да је најбоља ствар таквог снимања чињеница да је реч о уређају малих димензија који се на филмском сету лако може поставити на жељено место. Аријага је додао да је поставио себи правило да никада не користи дигиталне технологије у процесу снимања, али да је то принцип од кога је морао да одустане.

Обојица аутора елегантно су избегла да одговоре на поновљено питање да протумаче причу Бесаних ноћи.

Потом је уследило питање за обојицу аутора о њиховом доживљају Америке, с обзиром да су обојица странци који су направили импресивне каријере у  Холивуду. Аријага је рекао:

У САД је на снази меритократија што је добра ствар. Према мени су се сви увек понашали с поштовањем и никада се нисам осетио дискриминисаним зато што сам Мексиканац. Што се филмова тиче, амерички филмови приказују се широм света, па су тако моји филмови у иностранству зарадили више новца на благајнама него у Америци.

На исто питање Камински је, поред осталог, рекао:

Тамо се може почети или са врха или са дна. У средини је највећа гужва. Америка је другачија од Европе… (У Холивуду) од вас очекују да умете да комуницирате са Американцима. Они вас воле због вашег талента, али исто тако очекују да им зарадите новац. Све у свему, то је сјајно место за снимање филмова, али тешко је изборити се за позицију да се то уради.

Аријага је објаснио да увек пише искључиво из личног искуства. Открио је да је инспирацију за филм Пасји живот добио размишњаујући о саобраћајном удесу који је доживео и псу по имену Кофи. Филм 21 грам инспирисан је Аријагиним сопственим блиским сусретом са смрћу. Мексички сценариста укратко је описао тај догађај, у причи чији су мотиви бокс, припреме за олимпијаду и инфекција срчаног мишића.

На питање о одабиру сарадника, Камински је рекао је најважније радити са људима које волите и поштујете и да је идеално радити са пријатељима.

Не желите да се затекнете у ситуацији да сваки дан одлазите на снимање и радите са режисером кога не подносите као човека.

Аријага се сложио, додавши да је важно да се укуси сарадника подударају.

На конкретно питање о својим сниматељским поступцима у филму Спасавање редова Рајана, Јануш Камински одговорио је на начин који је овој радионици дао квалитет перформанса. Врцави Пољак оборио је поглед и заузео шаманску позу. У непоновљивом десетоминутном монологу до танчина је описао неке од техника које је примењивао на филму сниманом пре скоро двадесет година. Било би незахвално препричавати рецепте из кухиње великог мајстора. Рекао је:

Фотографија је хемијски процес, као и живот сам.

Студенти су питали Аријагу да објасни начин на који ради:

Пишем на шпанском, текст потом шаљем преводиоцу, па у енглеску верзију уносим измене…Имам два правила када пишем: да дијалози нису дужи од два реда, а да сцене нису дуже од једне странице. Квентину Тарантину једном сам рекао да је нанео велику штету кинематографији. Његови сценарији базирани су на дијалозима, а већина људи не дели Квентинов таленат за писање истих…Кратки дијалози лакше се преводе.

Аријага је додао да се никада не бави истраживањем. Такође је рекао да уобичајена правила писања сценарија каква се уче у филмским школама за њега не функционишу. На почетку писања он не зна ништа о ликовима и причи коју ће написати. Писање по унапред испланираној причи Аријага је назвао досадним.

Нешто између стенд ап комедије и радионице, овај догађај окончао се дугим аплаузом студената, задовољних што су филмаџије Каминског и Аријагу упознали на узбудљив и непосредан начин.

погледајте галерију слика