21/01/2014

Жилава снага покретних слика: Фремо и Кустурица

21001naslov

У ком правцу се развија кинематографија? Који изазови данас стоје пред филмом? Прекаљени филмски професионалци Тјери Фремо, директор Канског фестивала и Емир Кустурица, режисер, преузели су на себе задатак да одговоре на ова питања.
На питање да прокоментарише слоган овогодишњег фестивала,  Фремо је рекао да му се допадају иронија и двосмисленост.

Питање је ко су ти ”они” (из мота фестивала)…Кинематографија пролази гроз велике промене, а ми морамо да будемо спремни за то.

Одговарајући на модераторово питање да ли је филм угрожен, Фремо је рекао да биоскоп одолева већ 120 година, додајући да опстанак и проналажење нише у данашњем свету визуелних атракција представља изазов, највише због тренутне хиперпродукције слика.
Кустурица и Фремо су се сложили:

У основи, филм је повезивање слика. Он није реалност, он је увек већи од реалности.

Њих двојица су се сложили да је фикција неопходна филму. Кустурица је рекао да се у савременом свету информација лако бркају информације са знањем. Упозорио је на опасност схватања да филмови настају спонтано, нагласивши да је филм попут архитектуре, радни процес састављен од проба, покушаја и грешака, а Фремо је говорио о опасност претеране дигитализација и инсистирања на реализму.

Филм, то су слике. Слике које, када се поставе једна уз другу, имају моћ да расплачу људе…Треба нам фикција! Понекад, када гледамо филмове током процесе селекције, ми жудимо да се врате људи као Макс Офилс и Лучино Висконти.

Обојица су се сложили да је филм поезија. Фремо је причао о процесу селекције на Канском фестивалу, описавши га као демократски и охрабрујући ауторе да шаљу филмове. Кустурица је описивао процес снимања, нагасивши значај стварања нових, уметничких стварности и директне размене емоција и идеја са публиком.

Данас нам технологија пружа разне могућности, али најједноставнија идеја обично је и најбоља…Тешко је снимити филм без идеологије. Филм се ослања на велике идеје, оне о друштву, о правди…Ваш успех мериће се снагом ваших идеја.

Фремо се сложио, рекавши да је ма каква идеологија боља од одсуства сваке идеологије. Кустурица се присетио друштвене атмосфере и идеологије из 1970-их, нагласивши разлике са нашим временом. И Фремо је препознао неке проблеме савременог филма:

Проблем француске кинематографије је у томе што је она заправо париска кинематографија. Ретко се виђају призори других делова Француске…Међутим, ја верујем у филм и верујем у његову публику.

погледајте галерију слика