Музички програм

МОСТАР СЕВДАХ РЕЈУНИОН

Босна и Херцеговина

Мостар севдах реjунион је музичка група превасходно посвећена свирању севдалинки и ромске музике. Прича о овом бенду започиње још 1993. године када је продуцент Драги Шестић снимио неколико песама са певачем Илијазом Делићем и послао их својим пријатељима на аудио касетама. Тада је обећао да ће учинити све што може да читав свет сазна за севдах. Севдах је реч која истовремено означава стање духа и музички жанр. Као музички жанр севдах се везује за оријентално наслеђе на Балкану. Етимолошки, севдах води порекло од арапске речи која означава црну жуч, телесну течност која традицонално симболизује меланхолију.

Прво званично издање групе Мостар севдах реjунион је истоимени албум из 1999. године. На албуму су углавном свирали музичари родом из Мостара, окупивши се за ту прилику око идеје Драгог Шестића. Албум је остварио велики међународни успех и популарност код публике заинтересоване за world music. Глобална популарност тог албума омогућила је групи наступе на престижним европским фестивалима, укључујући наступ на чувеном џез фестивалу у Ници. Тај концерт има посебно место у биографији групе пошто су наступали на вечери названој ”Блуз широм света – Би Би Кинг и пријатељи”, заједно са великим блуз музичарима као што су Би Би Кинг, Ван Морисон, Доктор Џон, Бил Вајман, Кеб Мо и Марва Рајт пред 50.000 људи.

Уследили су албуми са легендама ромске музике Љиљаном Петровић Батлер, Шабаном Бајрамовићем и Есмом Реџеповом. Љиљана Петровић била је једна од најпознатијих ромских певачица у бившој Југославији. До почетка осамдесетих година прошлог века она је из кафанског андерграунда дошла до великих дискографских кућа и телевизијских наступа. Након распада бивше Југославије прекинула је каријеру и емигрирала са децом у Немачку, радећи тамо најтеже послове. Драги Шестић случајно ју је сусрео у Диселдорфу и убедио да са МСР сними албум Mother of Gypsy Soul. Љиљана Петровић често је наступала са МСР на концертима широм света, све до своје смрти 2010. године.

Мостар севдах реjунион чине Мишо Петровић (гитара), Санди Дураковић (гитара), Нермин Алукић Черкез (вокал и гитара), Марко Јаковљевић (бас), Габријел Прусина (клавир), Сенад Трновац (бубњеви) и Вања Радоја (виолина).