Музички програм

МАХАЛА РАJ БАНДА

Румунија

Након наступа широм САД и Европе, румунски рутс рокери Махала Рај банда спремни су да својом јединственом врстом циганског фанка растуре концертне дворане широм света. Једанаесточлани састав лимених дувача препознатљив је по тврдом балканском трубачком звуку обогаћеном молским мелодијама одсвираним на виолинама и хармоникама. До свог звука за 21. век стигли су стасавајући на опасним улицама Букурешта. Тај звук има корене у традицији уз примесе даба и соула, турских и арапских утицаја умиксованих у савремени плесни звук. Када Махала Рај банда изађе на сцену чини се као да су се исконске чергарске логорске ватре запалиле у гротлу балканских мафијашких клубова.

Тај јединствени источноевропски грув развио се у махалама на ободима Букурешта, упропашћене румунске престонице. У тим махалама музичари из јужњачког села Клејани, постојбине легендарног оркестра Тараф де Хајдукс, џемовали су са дувачима из молдавског села Зеци Прађине, постојбине балканских разбијача Фанфаре Чокарлија. Брзо су постали главна атракција на букурештанским свадбама и журкама. Са миграцијама румунских Рома ка западу Европе легенда о њима освојила је нове територије.

Првобитно, магија Махала Рај банде постојала је само на касетама које су размењиване прво међу ентузијастима широм Балкана, а потом и по Берлину, Бриселу, Барслеони и Бечу. Ове траке чувале су непоновљиве тренутке из врелих трансилванијских ноћи и весеља која су се тамо одигравала. Дебитантски албум МРБ одвео их је из Картон ситија и довео до музике у филму Борат. Уследила су међународна признања и позиви на фестивале у Њујорку, Монтреалу и Великој Британији.

Албум Ghetto Blasters издали су 2009. Тада је дух Пабла Августуса из Кингстона стигао до Букурешта, а Румуни су у тврдој конкуренцији показали да умеју да дувају. Њихова врста балканског регеа са swing инструменталима увела је карипске тонове у свет цимбала, виолина, хармоника и труба.

Румунски реге? Нико није веровао да јамајкански звук може да продре толико далеко на исток, нити да цигански оркестар може да га одсвира тако добро. Ускоро су реге диџејеви широм европе у своје миксеве уврстили румунске мелодије. Када је 2012. обележавана педесетогодишњица независности Јамајке, МРБ су од јамајканске браће по звуку затражили даб ремиксе својих песама.

Одговор је био снажан. Легендарни Мед професор, Јамајканац из Лондона, повео је коло, а придружили су се Ли Скреч Пери, Месив атек, а за њима и Ник Манасе са диџејем Грегоријем Фабулозним, Џејстар, Џи-вајбс, Вајброникс, Канка и Асфалт танго музичари Ла Черга и Коби Израелит.

Албум “Balkan Reggae – The Dub Mixes” је прво музичко сведочанство о сусрету балканске циганске музике и јамајканских растафаријанаца. Ајри!