Музички програм

ЗАЗ

Француска

Изабел Жефроа, познатија под сценским именом Заз, je француска певачица и кантауторка. Хит сингл Je veux (Ја желим),који је обележио 2010. годину на европским радијским и телевизијским станицама, настао је у сарадњи са композитором Kередином Солтањијем и продуцентом Рафаелом.

Изабел Жефроа рођена је у Туру. У тамошњој музичкој школи учила је теорију музике,виолину, клавир, гитару и хорско певање. Године 1995. преселила се у Бордо где је студирала соло певање. На почетку каријере певала је у различитим музичким групама у жанровском распону од акустичног блуз састава, преко латино рок бенда до баскијске поп атракције. Радила је као студијска музичарка и певала позадинске вокале на турнејама различитих група. У Париз се преселила 2006. Испрва је наступала у једном кабареу на булевару Сан Мишел, а потом је зарађивала певајући на улицама Монмартра. Победила је на једном такмичењу младих талената одржаном 2009. године у дворани Олимпија и тако обезбедила уговор за објављивање албума и снимање спота. Њен први сингл Je vеux представио je свету харизматичну певачицу са песком у гласу и освежио у сећању заборављени појам joie de vivre, некада карактеристичан за француски начин живота.

До сада је објавила два студијска албума. Музички критичари њену музику понекад смештају у jazz manouche традицију чији је родоначелник гитариста Ђанго Рајнхардт, а често је пореде и са Едит Пjаф. Заз у своје музичке утицаје убраја Антонија Вивалдија, Били Холидеј, Жоржа Брасанса, Бобија Мекферина…Најчешће наступа у трочланом музичком саставу, уз контрабас и акустичну гитару.