Изложба

АМЕРИЧКИ НОВИ ТАЛАС НА ПОЉСКИМ ФИЛМСКИМ ПЛАКАТИМА

Филмски музеј у Лођу

 

Филмски музеј из Лођа (Пољска) позива Вас да погледате изложбу Амерички нови талас на пољским филмским плакатима. Изложба је осмишљена са намером да прикаже развој графичког дизајна кроз филмске плакате настале седамдесетих година, пре епохе глобализоване идустрије забаве у којој филмски плакати у свакој земљи изгледају исто.

Циљ изложбе је да покаже моћ сугестије пољске школе филмских плаката, препознатљиве по радовима великих уметника какви су Роман Цислевиц, Јан Млодожењец, Јан Леница, Валдемар Швијерци, Вјеслав Валкуски, Јакуб Ерол, Рафал Олбински и Андржеј Паговски. Главна карактеристика њихових плаката је комбинација естетике сликарства са сажетим изразом и једноставним метафорама.

Откривајући емотивни однос уметника са темом коју обрађује, далеко од објективности, ови плакати приказују различите тачке гледишта и интерпретације филмова.

У многим случајевима плакати који чине ову изложбу интерпретирају теме којима се баве на веома метафоричан и симболичан начин, а слике које тако настају често су надреалне и богате двосмисленим значењима. Плакати се тако претварају у интелектуалне лавиринте који привлаче посматрача. Тако се ствара посебна веза између уметника и посматрача, истовремено мотивишући потоњег да погледа филм који плакат представља.

Кшиштоф Кишловски је једном рекао: ”Мени није свеједно ко прави плакат. Моје поверење имају они уметници чији ме плакати натерају да покушам да набавим биоскопску карту. Другима не верујем и не занима ме шта они имају на уму. У том смислу аутор плаката постаје и коаутор филма и стаје иза њега.”

Изложба је припремљена коришћењем предмета из збирке Филмског музеја у Лођу.

Кустоси изложбе су Пјотр Кулеша и Славомир Бит.