23/01/2014

Власт затворила Кустендорф

23004naslov

Седми Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф затворен је вечерас свечаном церемонијом и доделом награда. У шест дана филма, музике и утопије филм је поново постао већи од живота. Свечаност је почела поздравним словом:

Такмичарски програм представио је филмове младих људи за које верујемо да ће нам омогућити да филм и у будућности буде већи од живота…

Младим режисерима уручене су захвалнице. Уследио је наступ Академског фолклорног ансамбла Светозар Марковић из Крагујевца. Они су извели традиционална народна кола из Гламоча и Шумадије.

Потом су чланови оба жирија позвани да саопште имена добитника награда. Прво је Горан Воларевић саопштио добитника награде Вилко Филач.  Јануш Камински и Горан Воларевић наградили су директора фотографије Бартоша Свињарског за филм Арена.

Затим је глумица Беренис Бежо, председница жирија у чијем раду су учествовали сценаристи Гиљермо Аријага и Срђан Кољевић, саопштила добитнике главних награда. Образлажући одлуке жирија, Бежо је истакла да је општи утисак троје чланова разноврсност ауторских рукописа и израза у краткометражним филмовима које су погледали. Она је рекла да су чланови жирија након пројекција филмова младих аутора закључили да ауторски филм има светлу будућност. Жири је одлучио да додели:

Бронзано јаје Луки Попадићу, за филм Мамци и удице;

Сребрно јаје Јулији Колбергер, за филм Ускршње мрвице;

Златно јаје Андреју Коленчику и Петеру Бегањију за филм Поставка.

Добитник главне награде Андреј Коленчик, захвалио се на награди у своје име и у име корежисера Петера Бегањија.
Емир Кустурица је потом у краћем говору сумирао фестивал рекавши да је овогодишњи Кустендорф повезао прошлост, садашњост и будућност филма кроз своја три програма. Потом је позвао министра културе Србије Ивана Тасовца да званично затвори фестивал.

Дошавши на фестивал Кустендорф, решио сам да променим старе обичаје и неписана правила да људи из власти свечано, помпезно и самозадовољно отварају фестивале. Мислим да правој природи власти ипак више одговара да фестивале затвара, тако да доста је  било, сматрајте се затвореним.
Могло би нам прећи у навику да, пошто је већина биоскопа по српским градовима  затворена, филмове гледамо у шуми, као што смо се у турска времена у недостатку цркава окупљали по шумама испод храстова-записа да се молимо Богу. Знамо до чега су молитве довеле, а претпостављам и да знамо до чега би могло да доведе гледање квалитетних филмова у оваквим количинама и на оволикој концентрацији озона.
Дакле, фестивал је завршен, затворен тако рећи, и све што вам власт после ових оргија талента и креативности може поручити јесте да се сада сви у миру разиђете, двоје по двоје.
Готово је!

погледајте галерију слика