Амерички нови талас

ПЕТ ЛАКИХ КОМАДА

САД | 1970

Боб Рафелсон

Режија:
Боб Рафелсон

Сценарио:
Керол Истмен
Боб Рафелсон

Директор фотографије:
Ласло Ковач

Монтажа:
Кристофер Холмс
Џералд Шепард     

Продуценти:
Ричард Вехслер
Боб Рафелсон

Продукцијске куће:
BBS Productions, Columbia Pictures Corporation
Raybert Productions

Улоге:
Џек Николсон
Карен Блек
Сели Ен Стратерс
Били Грин Буш
Фани Флег

Трајање:

124′

Синопсис

Роберт Дипеа одустао је од каријере концертног пијанисте и почео да ради на нафтним пољима у Калифорнији. Време проводи са својом девојком Рајет, која жели да постане певачица кантри музике, или куглајући се и опијајући са својим пријатељем Елтоном. Када Роберт сазна да му се отац разболео, он са Рајет одлази у Вашингтон. Тамо се суочава са својом богатом, образованом породицом музичара и животом из којег је побегао. Пет лаких комада је промишљена студија карактера у чијем средишту се налази својевољни отпадник од класе, занимања и породице у којој је рођен.

Биографија режисера

Боб Рафелсон

bob rafelson 01

Боб Рафелсон (рођ. 1933) је амерички филмски продуцент, режисер и сценариста. До сада је режирао десет целовечерњих играних филмова. Врхунац његове каријере везује се за епоху новог холивудског филма, пошто je ауторима особених интересовања и сензибилитета попут њега бивало све теже да производе и приказују филмове у потоњој епохи блокбастера.

На почетку каријере Рафелсон је био аутор телевизијске серије о измишљеној рок групи Тhe Monkees. Након успеха серије глумци који су у њој играли музичаре постали су рок бенд и у стварном животу.    

Пет лаких комада је најчувенији филм Боба Рафаелсона. Сценарио за филм написао је заједно са Џеком Николсоном који је у филму играо и главну улогу. Филм је награђен наградом за режију од стране Удружења њујоршких филмских критичара, а био је номинован за награду Америчке академије за филм у категоријама за најбољи оригинални сценарио и најбољи филм. Рафелсон и Николсон су постали стални сарадници. Николсон је играо главне улоге у укупно шест Рафелсонових филмова. То су филмови попут Краља Марвинових вртова, смештеног у Атлантик Сити на самом крају златног доба тог града или филма Поштар увек звони два пута, адаптације романа Џејмса М Кејна. Скорији Рафелсонови филмови такође су били адаптације hardboiled романа знаменитих аутора Дешијела Хамета и Рејмонда Чендлера.