Амерички нови талас

КАБАРЕ

САД | 1972

Боб Фоси


Режија:
Боб Фоси

Сценарио:
Џеј Пресон Ален
Џон Ван Друтен (комад)

Директор фотографије:
Џефри Ансворт

Монтажа:
Дејвид Бретертон

Продуцент:
Сај Фојер

Продукцијске куће:
Allied Artists Pictures
ABC Pictures
Feuer and Martin production
Bavaria film

Улоге:
Лајза Минели
Мајкл Јорк
Хелмут Грим
Мариса Беренсон

Трајање:
124′


Синопсис

Кабаре је прича о Брајанy, дипломцу Кембриџа, који се досељава у Берлин недуго пре доласка нациста на власт. Он бива опчињен раскалашном декаденцијом света у који је ступио, нарочито кабаретским представама у једном ноћном клубу. Са вајмарским Берлином упознаје га певачица из тог клуба Сели Боулс. Брајана и Сели заводи богати плејбој и племић Максимилијан. Нацизам је успону и читав  свет изненада се урушава, заједно са њиховим љубавним троуглом. Сели остаје у другом стању, али није сигурна ко је од двојице мушкараца отац детета. Брајан јој понуди брак, међутим Сели не може себе да замисли у породичној идили. Брајан се враћа у Кембриџ, а Сели остаје да пева у ноћном клубу, пред публиком у униформама партије. Живот је кабаре.

Биографија режисера

Боб Фоси

bob fosse 01

Боб Фоси (1927-1987) је био амерички плесач, глумац, кореограф, сценариста, позоришни и филмски редитељ. Већ као тинејџер изводио је плесне тачке у водвиљима и  бурлескним представама на широј територији родног Чикага. У Њујорк је отишао са намером да постане нови Фред Астер. До кореографских ангажмана на Бродвеју је ипак дошао заобилазним путем, преко мањих улога у холивудским музичким комедијама. Његове кореографије иновативне су, минуциозне и препознатљиве, али и одређене његовим музичким склоностима, животним искуствима и телесним ограничењима. За њих  је добио укупно осам Тони награда што га чини најнаграђиванијим кореографом, а освојио је и једну Тони награду за режију.

Режирао је укупно пет целовечерњих играних филмова. Слатко милосрђе је филмска адаптација његове бродвејске представе настале према мотивима Фелинијевог филма Кабиријине ноћи, а Лени биографски филм о комичару Ленију Брусу са Дастином Хофманом у насловној улози. Кабаре је мјузикл чија је радња смештена у декадентни вајмарски Берлин. Филм је освојио укупно осам награда америчке филмске академије, укључујући награду за најбољу режију. За следећи филм, мјузикл делимично аутобиографског садржаја Сав тај џез, награђен је Златном палмом на фестивалу у Кану.  Његов последњи филм је Стар 80.

Умро је од срчаног удара, док је радио на обнови мјузикла Слатко милосрђе. Обновљена представа Чикаго са његовом кореографијом једна је од најдуготрајнијих на Бродвеју. Кореографија коју је осмислио и одиграо у филму Мали принц инспирисала је плесни стил Мајкла Џексона.