Фестивал

Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф одржава се од 16. до 22. јануара 2013. године у Дрвенграду на Мокрој Гори, у организацији „Rasta International“ и под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије. Као и предходних година, Фестивал је посвећен будућим филмским ствараоцима и великанима савременог ауторског филма.

ТАКМИЧАРСКИ ПРОГРАМ – Двадесетосам филмова из Велике Британије, Данске, Израела, Кореје, Кубе, Мексика, Немачке, Перуа, Пољске, Португала, Сингапура, Србије, САД, Филипина, Француске, Холандије, Црне Горе и Швајцарске такмичиће се за награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје. Разноликост тема и жанрова, као и завидан квалитет пристиглих филмова обећавају да ће надметање за награде бити узбудљиво и неизвесно. Међународни жири чине израелска списатељица и глумица Алона Кимхи (председница жирија), амерички филмски продуцент, директор продукције и асистент режије Мајкл Хаусман и српски теоретичар медија и филмски и ТВ режисер доцент.Др. Олег Јекнић. Награду за најбољу камеру ”Вилко Филач” ове године ће доделити познати чешки камерман Мартин Шец и Светолик Мића Зајц, прослављени српски мотажер и дизајнер звука. Као и претходних година, селектор такмичарског програма је Дуња Кустурица

РЕТРОСПЕКТИВА ВЕЛИКАНА је програм посвећен Џанг Јимоу једном од најзначајнијих филмских аутора данашњице који ће, као гост Кустендорфа, након пројекција својих филмова одржати неколико радионица. У оквиру овог програма биће приказани филмови Ни један мање (1999) који је освојио Златног лава на Филмском фестивалу у Венецији и Подигни црвену светиљку (1991) који је на истом фестивалу 1991. године освојио Сребрног лава и био номинован за награду Америчке филмске академије Оскар за најбољи филм ван енглеског говорног подручја.

САВРЕМЕНЕ ТЕНДЕНЦИЈЕ је програм у којем се приказују неки од најбољих филмова прошлогодишње продукције и представљају њихови аутори – гости фестивала, који ће након пројекција својих филмова одржати радионице. У седам фестивалских дана биће приказана остварења као што су: Цветови рата - Џанг Јимоуа, филм Бена Зејтлина - Звери јужних дивљина који је 2012. године освојио награду „Camera d'Or“ за најбољи дебитантски филм на филмском фестивалу у Кану и Велику награду жирија на филмском фестивалу Санденс; И ја, такође – Алексеја Балабанова; италијански филм Ријалити – Матеа Гаронеа који је освојио награду Гран При на Канском филмском  фестивалу 2012. године и  Араф – негде између турске режисерке Јешим Устаоглу. Филм 7 дана у Хавани представиће палестински режисер Елија Сулејман, један од седморице славних редитеља окупљених око овог пројекта.

ЕВЕРГРИН програм ће нас подсетити на нека од најважнијих филмских остварења прошлих времена, као што је филм Петера Готара из 1982. године Време је стало, који ће, као специјални гост Кустендорфа након пројекције филма одржати предавање. У оквиру овог програма имаћемо прилику да видимо филмове једног од најзначајнијих пољских аутора Кшиштофа Кишловског  –– Киноаматер из 1979. године и Кратки филм о убијању из 1988. године. Такође, у овом прогаму ће бити приказан кратки студентски филм Емира Кустурице Герника из 1978. године

НОВИ АУТОРИ – је програм који представља дебитантске дугометражне филмове аутора који својим специфичним филмским језиком постепено освајају свет филма. Имаћемо прилику да погледамо откриће филмских критичара овогодишњег Венецијанског филмског фестивала Она не жели да спава сама младе мексичке режисерке Наталије Бериштајн, затим филм Нефудбал младог руског уметника Константина Смирнова, филм  Једноставно је Соње Карпунине која је 2011. године победила у Такмичарском програму фестивала Кустендорф и документарни филм Тридесет прва достава талентованог руског режисера Дениса Клебљева.

МУЗИЧКИ ПРОГРАМ - Сваке вечери, након пројекција и радионица, концерти бројних музичких група употпуниће сада већ свима знану атмосферу ноћног живота Кустендорфa. У оквиру овог програма наступаће: Француско-српска атракција Немања Радуловић и Девилс Трилс, Дебу сур ле занк из Француске, Дејан Петровић Биг Бенд из Србије, Трио Балканске жице из Србије, Радио Застава из Италије и Че Судака из Шпаније.

ИЗЛОЖБЕ - Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф 2013 у сарадњи са Филмским музејем из Лођа представиће изложбу посвећену сећању на једног од најпознатијих пољских режисера Кшиштофа Кишловског (1941-1996), под називом КШИШТОФ КИШЛОВСКИ, ЗНАЦИ И СЕЋАЊЕ. Ова мултимедијална, биографска и ретроспективна изложба биће отворена за посетиоце,  свакодневно за време трајања фестивала,  у дрвенградској галерији „Мацола“. Друга изложба – НАРОДНЕ НОШЊЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ у организацији  Центра за културу Сава Дечанац“ и Културно уметничког друштва Копаоник“ из Лепосавића и фестивала Кустендорф биће отворена на рецепцији хотела Мећавник у Дрвенграду на Мокрој Гори.

Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф 2013 ће угостити прослављене ауторе и глумце, те бројне младе филмске ауторе и студенте филмских школа из целог света, као и друге еминентне госте из света филма.