ЦВЕТОВИ РАТА

Кина | 2011
Џанг Јимоу
Датум: 16.01.2013
Време: 19.30
Синопсис

Цветови рата је филмска адаптација историјског романа ауторке Гелинг Јан „Тринаест цветова Нанџинга“. На почетку рата између Кине и Јапана, 1937. године, Нанџинг је први на удару јапанске Царске војске. Тадашња престоница Кине бива брутално прегажена, а немоћно цивилно становништво тражи уточиште иза зидина католичког самаостана. Ту уточиште проналази и Џон Милер, Американац затечен у хаосу битке и потоње окупације, који ће заједно са групом ученица и тринаест куртизана покушати да избегне страхоте које се дешавају изван зидина. У покушају да преживе насиље и прогон који јапанска војска собом носи, један акт јунаштва ће повести ову наизглед неспојиву групу да узврати напад и ризикује сопствене животе зарад свих. 

Награде:
2012 Asian Film Awards - Best Newcomer: Ni Ni
2012 Motion Picture Sound Editors, USA - Golden Reel Award for Best Sound Editing - Foreign Feature

www.theflowersofwarthemovie.com

Биографија редитеља
Џанг Јимоу

Џанг Јимоу, један од најцењенијих кинеских режисера у свету, рођен је 1950. године у Шиану у Кини. Дипломирао је у петој генерецији Филмске академије у Пекингу 1982. године. Овај свестрани филмски стваралац је у својој дугој каријери радио на многобројним филмовима као режисер, сценариста, продуцент, сниматељ, па чак и као глумац.

Џанг Јимоу је вишеструко награђивани режисер. Први је филмски аутор из Кине који је стекао уважавање од стране Америчке филмске академије и био номинован за награду Оскар у категорији за најбољи филм ван енглеског говорног подручја 1990. године са филмом Ђу Доу, 1991. године са филмом Подигни црвену светиљку и 2003. године са филмом Херој. Освојио је неколико најпрестижнијих награда, укључујући и награду Сребрни лав за Подигни црвену светиљку (1991), два Златна лава за филмове Прича о Кју Ђу (1992) и Ни један мање (1999) на Филмском фестивалу у Венецији, Велику награду жирија на Канском филмском фестивалу за филм Живети (1994), Сребрног медведа на Берлинском филмском фестивалу за филм Путовање кући (1999) и награду Алфред Бауер за филм Херој (2003). Након филма Херој, Џанг Јимоу је 2004. године режирао филм Кућа летећих бодежа, а 2006. године филм Проклетство златног цвета - најскупљу кинеску костимирану драму, који су одушевили критику и публику.

Режирао је, 2008. године, спектакуларне церемоније отварања и затварања 29. Олимпијских игара у Пекингу.

Режија:
Zhang Yimou

Сценарио:
Liu Heng (based on novel 13 Flowers of Nanjing by Geling Yan)

Директор фотографије:
Zhao Xiaoding

Монтажа:
Peicong Meng

Продуценти:
William Kong, David Linde, Zhang Weiping, Chaoying Deng

Продукција:
EDKO Film, Beijing New Picture Film, New Picture Company

Улоге:
Christian Bale, Ni Ni, Zhang Xinyi, Tong Dawei, Atsuro Watabe

Трајање:
146’